Wat veel waard is tegenwoordig is een levensloopbestendige woning. De sociale contacten, de omgeving en de herinneringen is wat een huis een thuis maakt. Als je een prettige woonomgeving hebt, dan is er niets zo mooier dan er zo lang mogelijk blijven wonen. Dit kan met een levensloopbestendige woning. Je kunt in zo’n woning blijven wonen als je niet te veel wilt investeren, je in een huis woont met meerdere verdiepingen, verhoogd risico op vallen krijgt en je in de toekomst zorg nodig hebt.

 

Wat houdt een levensloopbestendige woning precies in?

Een levensloopbestendige woning houdt in dat de woning zo is aangepast dat de bewoner zijn of haar hele leven lang in de woning kan blijven wonen. Zelfs als de bewoner slecht te been is of als er zorg nodig is. In de jaren negentig werd de term “levensloopbestendige woning” voor het eerst gebruikt. Deze beschrijving moest het aanduiden van het langer thuis wonen. Dit geldt van jonge stelletjes en gezinnen tot senioren. De woning vormt het hele leven de thuisbasis en wordt zodoende levensloopwoning genoemd. Je hoeft met zo’n woning nooit te denken of je moet verhuizen. De woning is aangepast op lichamelijke klachten.

 

Wat zijn redenen om een levensloopbestendige woning te maken?

Er zijn tegenwoordig steeds meer levensloopbestendige nieuwbouw woningen. Deze woningen hebben bijvoorbeeld een slaapkamer op de begane grond, een keuken met inductiekookplaat, een inloopdouche en geen drempels. Dit alles gebouwd met het oog op de toekomst als je minder mobiel wordt. Het belangrijkste hiervan is dat je op een veilige manier door de woning kunt verplaatsen en je niet bang hoeft te zijn dat er ongelukken kunnen gebeuren. Je kunt zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Echter zijn dit soort woningen wel heel duur om te bouwen en veel mensen kunnen het niet betalen. Van belang is dat bestaande woningen worden aangepast zodat er alsnog lang en veilig gewoond kan worden.

 

Hoe begin je met een levensloopbestendige woning?

Als je een levensloopbestendige woning wil hebben, dan kun je alvast met het oog op de toekomst rekening houden met een aantal zaken. Kijk bij het ontwerpen of er drempels of andere opstapjes zijn, of je een onderhouds intensieve tuin hebt, of er op elke etage een wc aanwezig is, of er een trap of meerdere trappen zijn, of je alleen een ligbad hebt of een instapdouche en of je kookt op gas.