NEN-3140-cursus

Doe je geen werkzaamheden met elektrische apparaten, dan zul je waarschijnlijk geen idee hebben waar NEN 3140 over gaat. Werk je wel met elektrische apparaten, dan is het handig om te weten over de NEN 3140 certificering. Dit is namelijk een veiligheidsmaatregel om veilig je werk te kunnen doen in de omgeving van werkmiddelen met een laagspannings gebied. Dit kan verduidelijkt worden: het gaat om handgereedschappen en apparaten op de gewone netspanning. Al deze apparatuur moet voldoen aan verschillende soorten veiligheidseisen en deze veiligheidseisen worden beschreven in de NEN 3140 norm. Elektrische apparatuur moet periodiek gekeurd worden voor de richtlijnen van de NEN 3140 certificering. Interesse om een NEN 3140 cursus te volgen?

 

Waar een NEN 3140 certificering precies voor zorgt

In elke werkomgeving is een NEN 3140 van belang. Je wilt namelijk dat er op een veilige manier met elektrische installaties en handgereedschappen wordt gewerkt. Doordat je eisen stelt en deze eisen controleert. De NEN 3140 zorgt hiervoor. Vinden controles niet plaats, dan worden ondeugdelijke apparaten niet of te laat opgemerkt. En dit kan natuurlijk gevolgen hebben, want werken met onveilige apparaten kan zorgen voor vervelende schade en letsel.

 

Op welke manier is er controle?

In de NEN 3140 norm staat welke elektrische apparaten gecontroleerd moeten worden. Al deze keuringen vinden periodiek plaats. Hoe vaak dit precies is, is per elektrisch apparaat verschillend. Is er eenmaal een keuring geweest van een elektrisch apparaat, dan krijgt het apparaat een NEN 3140 keuringssticker. Je ziet aan deze sticker dat het apparaat is goedgekeurd en de sticker geeft ook aan wanneer de volgende keuring plaatsvindt.

 

Bestaat er een NEN 3140 voor personeel?

Niet alleen is de NEN 3140 certificering toepasbaar op elektrische apparaten, maar ook op personeel. Werknemers met een NEN 3140 certificaat, mogen werkzaamheden op het betreffende elektrische apparaat uitvoeren. Dit betekent dus niet werken met natuurlijk. Zo mag iedere werknemer met een printer werken op kantoor. Echter onderdelen vervangen of onderhoud mag alleen worden gedaan door een medewerker met een NEN 3140 certificaat in bezit. Dat kan zijn met een NEN 3140 VOP, een voldoende onderricht persoon, samen met een NEN 3140 VP, een vakbekwaam persoon. Of het kan zelf worden gedaan door een vakbekwaam persoon.