co2-melder-scholen

Het komt steeds meer voorbij, een co2 melder op scholen. Naast de brandmelders, hebben de co2 melders ook een belangrijke functie in het klaslokaal. Het zorgt namelijk dat een klaslokaal voorzien is van genoeg frisse lucht. Door de groei van vele corona besmettingen in en rondom de klaslokalen, werd het tijd om op zoek te gaan naar efficiënte manieren om het klaslokaal veiliger te maken. Dankzij de co2 melder wordt een klaslokaal sneller geventileerd en genieten de studenten van genoeg kwalitatieve lucht om goed mee te concentreren.

Waarom komen er CO2 melders?
Het doel is om zo veel mogelijk klaslokalen te voorzien van een co2 melder. Deze melder kan er voor zorgen dat er sneller wordt geventileerd in het klaslokaal. Dit is essentieel in de bestrijding van verspreiding van ziektes, maar het bevordert ook de prestatie van de leerlingen. We zijn er allemaal wel bekend mee. Een klaslokaal wat muf ruikt, wat warm aanvoelt en wat soms zelfs beetje stoffig is. Al deze factoren maken het lastig om te concentreren, aangezien onze hersenen niet genoeg kwalitatieve zuurstof binnen krijgen. Door een eenvoudige maatregel als ventilatie sneller te doen, kunnen alle leerlingen nu genieten van meer vrijheid op school. Dit komt bijvoorbeeld erg van pas tijdens een examen, een lange toets of een lange lesdag. Het doel is om de scholen weer zo comfortabel en veilig mogelijk te maken voor iedereen en een goede ventilatie is daar essentieel in.

Zijn CO2 melders verplicht?
CO2-monitoren zijn draagbaar, zodat scholen en andere instellingen ze makkelijk op ieder moment kunnen verplaatsen naar een andere ruimte om de testen uit te voeren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld beginnen met de plekken waar ze al van vermoeden dat ze niet goed geventileerd zijn. Er worden uiteraard genoeg melders gegeven aan de scholen om deze testen daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Zo verliest de onderwijsinstelling zo min mogelijk tijd met het testen en kan er sneller worden gehandeld in geval van nood. Meer details zullen naarmate de tijd verstrijkt naar voren komen, maar voor nu is het de bedoeling dat alle scholen voorzien worden van een melder. Zo kunnen we landelijk toewerken naar uiteindelijk een verplichting van de co2 melders wanneer er blijkt dat het een efficiënte toevoeging is. Ook kan er een punt komen dat de co2 melders niet alleen binnen scholen, maar ook in horeca- en sportgelegenheden, worden verstrekt.