Nu de naamsbekendheid en het gebruik van E-choppers landelijk erg toenemen hebben we een overzicht gemaakt met alle voor & nadelen van deze elektrische voortuigen! Dus wil je een e-chopper kopen? Lees dan snel verder!

De voordelen van een E-chopper:

1. Het is beter voor het milieu

E-choppers zijn volledig elektrisch en zijn veel schoner dan reguliere scooters/bromfietsen, omdat ze geen cocktail aan milieuvervuilende stoffen uitstoten. Door op een E-chopper te rijden, draagt u dus een steentje bij aan een beter milieu. Houd daarbij wel rekening met de stroom waarmee de accu van de E-chopper wordt opgeladen. Hoe groener de stroom, hoe milieuvriendelijker de E-chopper. Wanneer je bijvoorbeeld eigen zonnepanelen hebt en met deze energie de E-chopper oplaad, is dus een heel goed idee.

2. Een E-chopper heeft weinig onderhoudskosten

Ook fijn: met een E-chopper heeft u veel lagere onderhoudskosten. Dat heeft alles te maken met de elektromotor. In vergelijking met een verbrandingsmotor heeft een elektromotor veel minder bewegende delen. Hierdoor is de kans op slijtage een stuk kleiner. De E-choppers zijn dus heel erg onderhoudsvriendelijk.

3. E-choppers zijn dus geruisloos & fluisterstil

Het vertrouwde ronkende geluid van de traditionele scooter of brommer wordt geproduceerd door de verbrandingsmotor. Een E-chopper wordt aangedreven door elektriciteit, wat zorgt voor veel minder (dus geen) geluid. Dat deze milieuvriendelijke E-choppers geruisloos zijn is een voordeel voor zowel jullie zelf als je onderweg lekker samen wilt (bij)kletsen en ook medeweggebruikers en andere personen hebben dus ook geen geluidsoverlast van de E-choppers.

4. Rijden op E-chopper is goedkoper

Met een normale scooter gooi je de tank vol en bent zo een paar tientjes armer. Met een E-chopper is dat verleden tijd. Elektriciteit is namelijk veel goedkoper dan benzine. Een volle accu van een E-chopper waarmee je circa 70 km mee kunt rijden kost omgerekend nog geen 0,80 cent.

5. Een E-chopper is fiscaal aantrekkelijk

Wanneer je zakelijk een E-chopper aanschaft dan komt 50% van het investeringsbedrag in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Hierover vindt je meer informatie via: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/milieulijst-en-energielijst/miavamil/elektrische-brom-snorfiets

De nadelen van een E-chopper

1. Bij een E-chopper is de actieradius kleiner

De actieradius van de accu’s van een E-chopper wordt steeds beter, maar hij loopt nog wel achter op de traditionele scooters. Een E-chopper haalt gemiddeld tussen de 60 en 80 kilometer met een volle accu. Op een volgetankte scooter kun je wel ruim het dubbele aantal km-ers rijden met betrekking tot op een E-chopper.

2. Elektrisch laden van de E-chopper kost tijd

Een benzinetank is binnen een paar minuten gevuld, een accu van een E-chopper heeft veel meer tijd nodig om op te laden. Thuis aan het stopcontact mag je rekenen tot circa 3,5 uur bij een accu met een bereik van circa 80 km. Dit betekend dus dat wanneer je van plan bent om een grotere afstand af te leggen je de accu van de E-chopper dient op te laden of de accu te verwisselen met een nieuwe volle accu.

3. Een elektrische E-chopper rijdt iets anders

De één vindt rijden op een E-chopper een wereld van verschil, terwijl de ander er zijn hand niet voor omdraait. Het grote verschil zit dat naast dat het geruisloos gaat, de E-chopper ook veel power heeft. Optrekken gaat hierdoor zo soepel, dat je snel hard rijdt.

Al met al heeft een E-chopper bijna enkel voordelen.